8.sınıf Türkçe Testi : Yüklem,Özne,Fiil,Sıfat

DAHA FAZLASI İÇİN DİĞER SİTEMİZ OLAN www.yalpturk2.blogcu.com  Tıklayın oradasınız


Okullar Açıldı.2008-2009 Yılında  Herkese Başarılar . Her sene  olduğu gibi http://sbstumbilgiler.blogcu.com  daha kaliteli yayınla karşınızda...

SBS İçin Aradığınız Tüm Bilgiler(6.-7.-8. Sınıf)

ÖMER ÖZARSLAN
           ADMİN


1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi çatısı yönünden farklıdır?

A) Odadaki tüm camlar kırıldı.
B) Ada göründü.
C) Bahçede az gezindi.
D) Eve taş atıldı.

2- Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi yapısı yönünden bileşik bir fiildir?

A) Bu işin böyle olacağını hissetmiştim.
B) Bu tamiratı kendin yap.
C) Uçan kuşu,esen yeli bile özledim.
D) Bu yerlerin havası bize yaramadı.

3-"Bin yıldan uzun bir gecenin bestesidir bu,
Bin yıl sürecek zannedilen kar sesidir bu,
Sandım ki uzaklaştı yağan kar ve karanlık,
Uykumda bütün bir gece Körfezdeyim artık."

Bu dörtlükteki mısralardan hangisi fiil cümlesidir ?

A) I.mısra B) II.mısra C) III.mısra D) IV.mısra

4- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması yüklem görevindedir?

A) O,kırmızı kanatlı bir kuştu.
B) İstedikleri,hiç bitmeyen bir mutluluktu.
C) Onları arayan yakın akrabalarıydı.
D) Mutluluklarını sağlayan,anne sevgisidir.

5-"Ben ezelden beridir hür yaşadım,hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım!"

Mısralarında altı çizili kelimelerin çeşidi hangi seçenekte verilmiştir ?

A) Zarf - zarf – isim B) İsim - zamir - sıfat
C) Sıfat - sıfat – sıfat D) Zarf - sıfat - isim

6- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır ?

A) Bir zamanlar tek isteğim ozan olmaktı.
B) Çocukluğumda bir çok şiir yazdım.
C) Başkan tebrik ve kutlamaları dün kabul etti.
D) Çok sinirlenmiş,ağzına geleni söylemişti.

7- Aşağıdaki eylemlerden hangisinde "birlikte yapma" anlamı yoktur?

A) Bu iş üzerinde anlaştılar.
B) Sınıfın arkasındaki çocuklar gülüştü.
C) Mahallemizdeki şehit için ağlaştılar.
D) Ağaçtaki kuşlar uçtu.

8-"Yanından selam vermeden geçtim diye alınmış."
cümlesinde görülen "özne - yüklem" ilişkisi
aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Müdür beye güzel bir masa alındı.
B) Müdür bey buna bir hayli sevindi.
C) İki üç hademe çağrıldı.
D) Müdür beyin masası odasına taşındı.

9- Özne - yüklem ilişkisi yönüyle diğerlerinden farklı olan cümle hangisidir?
A) Önümüzde giden araba anîden devrildi.
B) Korkarak bir köşeye çekildi.
C) İçeriye bir karaltı süzüldü.
D) Nevzat sınıf başkanı seçildi.

10-"Kapılar açılınca, etrafa güzel bir koku yayılmış." cümlesindeki nesne - yüklem ilişkisinin özdeşi aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Bilgisayar kursuna gittiğini bizden uzun süre
saklamıştı.
B) Yeni yeni öğreniyordu hayatın kanunlarını.
C) Bir ince duman tüter bacalardan.
D) Düşündüğünü aynen söylemeyi başarırdı.

11- "Sıfat fiiller de isimler gibi çekim eki alabilir."

Aşağıdakilerin hangisinde bu kuralın bir örneği vardır?

A) Tanıdıkça onları daha çok seveceksiniz.
B) Uzaktan gelen arkadaşlara bir yer göstermelisiniz.
C) Tanıdığım İnsanlara karşı daha sert oluyorum.
D) Yabancı ürünlere karşı görülmemiş bir ilgi var.

12- Aşağıdaki cümlelerden hangisinde isim - fiil ekini alan sözcük sıfat görevinde kullanılmıştır?

A) Uçağın ne zaman geleceğini danışmaya sordu.
B) Çocuk, karşısında iri bir köpek görünce ağlamaya başladı.
C) Uydurma haberlerle bütün sınıf arkadaşlarını kandırdı.
D) Okullarda öğretim yılının başlamasına çok az kaldı.

13- Aşağıdakilerin hangisinde sıfat - fiil, ek fiil alarak yüklem olmuştur?

A) İnsanoğlunun en eski özgürlüğüydü bulutların getirdiği.
B) Öğrencilerin güldür götürdükleri Öğretmenlerine,
C) Yolumu gösterendir denizin dalgalarında yıldızlar.
D) Dinlemeyi bilmenin okulu yoktur.

14- I. Benim, İstanbul dîyerek ölmem gerekir
II. Sana son sözüm İstanbul olur
III. Bir yanım Sarayburnu bir yanım Kız kulesi
IV. Sularda ardın sıra dolanır aşık gözlerim

Yukarıdakilerin hangisinde fiilimsi kullanılmıştır?
A) I. B) II. C) III. D) IV.

15-Aşağıdaki dizelerin hangisinde ek fiil kullanılmıştır?

A) Vur çekici; madem ki ne paran var, ne arkan
B) Yol yapardın sen insan denilen kardaşına
C) Anan baban hasrettir belki mezar taşına
D) Kırk yıllık emeğini şöyle bir anda harcıyordu.

16- Yağmurlu çamurlu bir İstanbul günü
İsterse(1) yama yama olsun(2) pabuçlarım
Bağlamanın tellerinde parmak uçlarım
Ben İstanbul söyler(3) İstanbul çalarım,(4)
Vallah Billah bilmem başka bir türkü.
Yukarıdaki dizelerde altı çizili kelimelerden hangisi çekimli fiil değildir?

A)1 B) 2 C) 3 D) 4


1-C 2-A 3-C 4-D 5-D 6-C 7-D 8-B 9-B 10-C 11-C 12-C 13-D 14- A 15-A 16-A

Yorum Yaz
Arkadaşların Burada !
Arkadaşların Burada !